Forklaringen om vandtæthed 

 

Hvis du ikke er til meget tekst se video længere nede.

 

Mange har igennem tiden, prøvet at beskrive vandtæthed.

Der har været mange misforståelser om, hvor vigtig vandtæthed er, og hvordan angivelserne skal forstås. En klassisk fejl er, at man omsætter meter gengivelsen på et ur, til at være de meter man kan dykke ned med uret. Dette er på ingen måder sandt. De senere år er ur fabrikkerne derfor begyndt at angive vandtætheder i atmosfære, som giver en bedre forståelse, hvis man får en forklaring med.

Igennem de mere end 30 år som urmager, har jeg hver sommer enten tørret eller repareret mange ure med vandskader. Som ofte står der 30 eller 50 meter på dem. Faktum er, at et ur der har 30 meter stående på urskiven eller bagkassen, kun er vandbeskyttet. Det kan tåle et tryk på ur kassen på 3 atm. Og det overskrides nemt når man er en aktiv person. Kort fortalt kan man være uheldig, hvis man en sommerdag hvor solen skinner, og der er dejligt varmt, vasker hænderne i koldt vand. Eller pludselig skifter vejret til regn. Det kolde vand, der kommer ovenfra rammer dig og dit ur. Når uret bliver ramt kan det kolde vand danne et vaccum (tryk) i uret, der suger alt fugt omkring sig ind i uret og det dugger eller der kommer vandperler på glasset.

Det uheldige er, at det fugt som regel er vores sved, der har et stort salt indhold, og er det rene gift for et lille fint urværk, skive & visere. Hvis uheldet har været ude, er der kun en ting at gøre. Ind til din urmager og få tørret uret så hurtigt det lader sig gøre.

Jeg har igennem tiden hørt mange historier med radiatorer, tørret i solen og diverse husmoderråd. Men fakta er, at den eneste måde der virker, er at få uret tørret så hurtig som muligt ved en urmager.

Urmageren tager værket ud og tørre både det og kassen. Så får du også smurt pakningerne, som er med til at modstå ny indtrængning. Hvis de ikke skal skiftes, fordi de er blevet møre. Neden for er der kort fortalt, hvad de forskellige oplysninger betyder eller se videoen.

30 meter / 3 Atm. 

Uret er vandbeskyttet og ikke vandtæt. Kan bruges til hverdagsbrug men passe på ved fugtige miljøer.

50 meter / 5 Atm.

Uret er vandtæt til badning i svømmehal og swimmingpools, med forbehold for hop fra vipper og lign., da man der selv er med til at skabe yderligere tryk, med den fart man kommer ned i vandet, som kan overskride 5 atm.

100 meter / 10 Atm.

Uret er vandtæt til badning ved havet og snorkeldykning. Grunden til at man skal op på 10 atm. vandtæthed ved havet er, at man som regel bader i overfladen af vandet ,og da havets overflade er stor, er trykket også ganske større en i svømmehal og pools. Og da man som regel også bader mest, når solen skinne og der er varmt, skiftes temperaturen på uret også hele tiden. Det bliver opvarmet og så dykket ned i vandet igen. Dette giver uret nogle tryk, der sagtens kan overskride 5 atm.

200 meter/20 atm.

Dette er minimums kravet for et ur, hvis det skal bruges til dykning. Alle professionelle dykker ure er vandtætte til store dybder og er udstyret med en escape velvet som udligner trykket, når man stiger op og ned i vandet. Hvis uret ikke havde denne funktion, kan det simpel hen eksplodere, da det ikke kan komme af med trykket, der skabes ved dykning.

På mange elektronik ting som smartphones og smart watches ses ofte IP 67 og 68 angivet som vandtæthed. Dette er ofte på 1 meters dybde i en halv time. Derfor anbefaler jeg på ingen måde, at man bruger sit smartwatch eller telefon for den sags skyld, da det er en tidsbestemt norm. I mine øjne er uret enten vandtæt eller ingenting. Alle Ambrosius ure er derfor 10 atm./100 meter vandtætte, og man skal kun tage forbehold, hvis uret har læderrem på, at det ikke har godt af vand. Derfor anbefaler jeg, at man køber et swimpack sæt til sit ur (silikonerem/ Nato remme), og man så husker at skylle sit ur i ferskvand, når man kommer hjem. Det er fordi salt er hård ved materialerne og pakningerne i uret.

Jeg håber at ovennævnte beskrev vandtæthed på en fornuftig måde. Og har du spørgsmål herom, så send mig en mail med dit spørgsmål, og jeg skal besvare efter bedste evne.

Se evt. videoen om vandtæthed.

[dnxte_text_highlight before_text=”Ambrosius Watches altid klar til en dukkert 🙂 ” highlight_text=”alle modeller er vandtætte!” highlight_alignment=”center” dnxt_svg_select=”double-line” _builder_version=”4.23.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ heading_fonts_text_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}” custom_margin=”42px||42px||false|false” sticky_enabled=”0″][/dnxte_text_highlight]

Ambrosius Watches

Stenildhøjdalen 113

9600 Aars

CVR registrering:

Navn: AMBROTECH

CVR nr. 10169429

+45 53 54 74 73

kontakt@ambrosiuswatches.dk

Virksomhed

Handelsbetingelser

Retur politik

Privatlivs politik

Garanti

Henvendelser:

Telefon: Fra kl. 9.00 til 16.00

Chat og E-mail:

Besvares indenfor 12 timer

Nyheder

Price Based Country test mode enabled for testing Tyskland. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari

0